30 januari 2008

Grillade grönsaker med eldig grillsås

Lätt och smaskigt recept som inte tar alltför lång tid att tillaga, serveras med fördel till ett gott bröd.

Grönsaker

• Majskolvar
• Squash i skivor
• Paprikor i skivor
• Hela tomater
• Andra grönsaker som är robusta och tål att vara i ugnen
Grillsås
• 2 röda lökar
• 4 pressade/hackade vitlöksklyftor/1 enklyftsvitlök
• ½- 1 grön jalapeño
• 1 brk krossade tomater
• 2 tsk grön currypasta
• 2 tsk flytande honung
• 1 tsk salt (gärna örtsalt)
• 1 grönsaksbuljongtärning
Sätt ugnen på 220 grader.

Skala och riv löken grovt på rivjärn. Kärna ur jalapeñon och finhacka den. Häll upp de krossade tomaterna i en kastrull och tillsätt riven lök, vitlök, jalapeño, currypasta, honung, salt och smula i grönsaksbuljongtärningen. Koka upp och låt småputtra i cirka 10 minuter.

Skiva under tiden grönsakerna grovt - utom majskolvarna som används hela - och lägg dem i en djup ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja och strö lite örtsalt på. Låt grilla i cirka 15 minuter, rör om efter halva tiden. Klart!

13 januari 2008

God omelett

Omelett är ju enkelt och behöver kanske inte egentligen något recept, men här är hur jag brukar göra.

  • 1-2 ägg per person
  • 1 msk smör el olja
  • 1/2 tomat per person och smak
  • 1/4 lök per person och smak
  • 0-3 champinjoner per person och smak
  • 50g ost per person och smak
  • 50g fetaost per person och smak
  • salt
  • peppar
  • chili
Hacka alla ingredienser (ta inte för mycket, då blir det inte längre omelett!) och häll dem tillsammans med ägg och fett i en panna. Krydda efter smak.
Stek allt på låg värme under någon form av omrörning tills omeletten fått färg men inte hunnit torka.
Ät och njut!

Tonfiskpasta

Väldigt snabbt, väldigt gott och väldigt nyttigt! Har man inget emot tonfisk så är det grym snabbpasta.

  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk olivolja
  • 1-3 krm salt
  • 1-3 krm peppar
  • 300g pasta, med fördel någon makarontyp
  • 1/2 citron
  • 100g ost
  • 1-2 tsk citronpeppar
Stek tonfisken i olivolja, vitlök, salt och peppar tills den fallit sönder och börjar få färg. Under tiden kokas pastan upp.
När pasta och tonfisk är klara, blanda ihop dessa med ost och citronpeppar och pressa citronen över.
Rör sedan runt tills allt verkar ha bekantat sig.