02 april 2007

Fräsch sparrismarinad

En lättlagad marinad till sparris, utmärkt att äta istället för tradig pasta/ris/potatis till vad man än behagar. Frisk och syrlig till smaken. Själv har jag aldrig provat att ha parmesan på, som receptet ursprungligen anger, men gillar rätten väldigt mycket utan den. Äppelcidervinägern i marinaden kan uteslutas utan problem om man så önskar.

Portioner: 2-4
Tillagningstid: 10 minuter

Sparris

• 1/2 dl rostade solrosfrön
• 1/2 dl grovhackad mandel
• 1-2 knippen grön, färsk sparris (beroende på hur hungrig man är/hur många som ska äta)
• Ev. hyvlad parmesan
Marinad
• 1/2 pressad citron
• 1 tsk ingefära
• 1 msk äppelcidervinäger
• 3 msk olivolja
• Salt och peppar
Koka upp vatten med en nypa salt i en kastrull. Skär bort den nedre delen av sparrisen (den är träig och inte god att äta) och dela den i lagom stora munsbitar. Lägg ner sparrisen i det kokande vattnet och koka ett par-tre minuter tills den känns spröd och lite mjuk. Pass på så att den inte blir överkokt.

Hacka under tiden mandlar och rosta solrosfrön i torr stekpanna någon minut. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Lägg upp den kokta sparrisen på ett fat. Häll dressingen över och strö till sist över solrosfrön, grovhackad mandel (och ev. hyvlad parmesan). Serveras till valfri rätt, exempelvis Martins marinerade quorn, och gärna med en grönsallad vid sidan av också.

Inga kommentarer: