31 mars 2007

Hasselnötsbiffar

Grymt goda vegobiffar, går att äta till nästan vad som helst skulle jag tro. Men jag har förstås inte provat allt som finns, alltså kan jag inte uttala mig tvärsäkert därom. Men härliga att äta är biffarna åtminstonde, det vet jag säkert.

Rotsellerin är ganska stor, men ofta kan man köpa bara en halv vilket räcker mer än väl för ändamålet. Har någon annan recept som innehåller rotselleri vore jag tacksam att få ta del av dem, så att jag kan använda resten av den till något annat. I nuläget blir den överblivande roten liggande och måste till slut kastas, i och med att man oftast inte gör samma recept så snart igen. A shameful waste of rotselleri!

Portioner: 3
Tillagningstid: 20 minuter

• 2 dl/1 gul lök
• 2 dl/½ rotselleri
• 1 dl/1 dm zucchini
• 2 dl malda hasselnötter
• 2 ägg
• 1 tsk fransk senap
• 2 vitlöksklyftor/½ "enklyftsvitlök"
• 1 tsk örstsalt/salt
Finhacka lök och riv rotsellerin grovt, fräs i olivolja någon minut. Häll över blandningen i en bunke. Riv zucchinin och hacka eller pressa vitlöken, samt mal nötterna i matberedare, eller hacka dem för hand om du saknar slika ting i ditt kök. Blanda i detta samt övriga ingredienser och rör om tills äggen blandat sig med samtligt. Klicka ut smeten i stekpanna och forma till biffar. Stek i olivolja några minuter per sida tills de får fin färg. Gott till exempelvis pestopasta och sallad.

4 kommentarer:

slangily sa...

Ska det bli smet alltså? Man ska inte forma dem i handen innan man lägger i stekpannan? Tänkte testa att göra dessa nästa gång jag har tid att laga mat hemma :)

Anna Nio sa...

Man kan nog göra som man vill, jag klickar ut dem i pannan direkt, eftersom de är klibbiga nog att formas direkt där. Känns onödigt att forma med händerna också, men du kan göra så om du känner dig osäker. :) Det är äggen som kletar samman allt så finfint, btw. :)

Säg gärna till när du provat, vad du tyckte. De är en favvis i vårt hushåll. :D

Mård sa...

Åh rotselleri kan man inte slänga, vojne vojne. Riv eller skär i småbitar till allehanda grytor (gärna tomatbaserade) för en mustigare smak. Tärna den och fräs med andra rotfrukter till en snitsig pytt. Överhuvudtaget gör sig rotselleri ypperligt ihop med tomat. Alltså är tomatsoppa en lysande idé.

Anna Nio sa...

Tomat, you say? Det tål att testas helt klart. :)