Filoknyten med spenat och fetaost
Vackra knyten som är goda att servera med exempelvis klyftpotatis och tomatsås. De är varken svåra (bortsett från att filodegen kan vara lite pillig om man är ovan) eller särskilt tidskrävande att göra, men ser ganska imponerande ut.
Portioner: 4-6 (12 knyten)
Tillagningstid: 1 timme + några timmar för filodegen att tina
• 200 g frusen hackad spenatSe till att tina filodegen i god tid innan, den är svår att tina snabbt med gott resultat.
• 1 pkt (200 g) fetaost
• 150 g frysta champinjoner
• 1 msk tryffelolja
• 1 stor gul lök
• 1/2 krm riven muskot
• salt och peppar
• 4 ark filodeg
• 30 g smör
• 3 msk tryffelolja (det går bra med vanlig olivolja också)
Tina spenaten, lägg den i en sil och pressa ur så mycket som möjligt av vattnet. Mixa eller mosa ihop den med fetaosten. Krydda blandningen med muskot, salt och peppar. Stek svampen tills det mesta av vattnet har kokat bort, tillsätt lite tryffelolja och den finhackade löken. Stek på låg värme tills löken är mjuk, och häll sedan ner i spenatblandningen.
Dela de tinade filodegarken i sammanlagt 24 ungefär lika stora delar. Lägg gärna en fuktig kökshandduk över de ark som du inte ska använda omedelbart, degen torkar annars snabbt och blir spröd. Smält smöret, blanda i oljan och pensla på ett degark. Lägg på ett till ark, klicka på lite fyllning och vik ihop på valfritt stiligt sätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. När knytena är klara, pensla dem på ovansidan med smörblandningen och grädda dem i 150 grader 15-20 minuter, eller tills degen fått lite färg.
2 kommentarer:
Oj, vad är filodeg för något? Jag läste "fiolknyten" först, det lät väldigt spännande. :D
Haha, ja, verkligt stiligt! :D
Det är tunna, tunna degplattor av vete- och majsmjöl som man kan köpa djupfryst i någorlunda välsorterade matvaruaffärer. Maten blir liksom lite krispig och god, utan att för den skull bli så ruskigt onyttig. Jag ska lägga in ett recept på baklava också, tror jag, även de är gjorda av filodeg och väldigt goda. Inte alls nyttiga, dock. :)
Skicka en kommentar