15 april 2007

Baklava

Det här receptet har jag snott från tv4.se och modifierat lite. Jag brukar normalt inte baka kakor, men de här går inte att köpa färdiga utan läskiga hassel- eller valnötter, och de är för goda för att man ska vilja leva utan dem.

Söta små bakverk med pistagenötter, torkad frukt och lite till. Ljuvligt goda!

Tillagningstid: 1 - 1,5 timme

Till 32 små baklavas:
100 g smör
120 g finhackade pistagenötter
70 g = ca 12 finhackade torkade aprikoser
1 dl socker
1/4 tsk mald torkad ingefära
1/4 tsk kanel
4 stora eller 8 mindre ark filodeg, tinad
2 3/4 dl honung + 1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
ca 3 msk finhackade pistagenötter att strö över
Värm ugnen till 180°. Smält smöret över svag värme. Smörj en fyrkantig bakform eller liten långpanna, ungefär 20 x 20 cm med lite av smöret, ställ resten åt sidan. Förbered fyllningen genom att blanda hackade pistagenötter, aprikoser, socker och kryddor. Det enklaste är att mixa alla ingredienserna i en hushållsassistent. Ställ åt sidan.

Bred försiktigt ut ett ark filodeg med långsidan mot dig, pensla degen med smält smör och lägg ett andra ark filodeg ovanpå. Täck resten av degen med en fuktig, väl urvriden handduk (filodeg torkar annars och går lätt sönder).

Lägg på fyllningen i ett tunt lager och fördela den nästan ända ut i kanten av det dubbla, smörade degsjoket. Rulla ihop det hela som en smal rulltårta men pensla hela vägen (ovanpå "degrullen") generöst med smör allteftersom du rullar. När rullen är klar skärs den i ca 6 cm bitar med vass kniv. Lägg bitarna i den smörade formen.

Fortsätt på samma sätt tills all deg och all fyllning använts. Sätt in formen och grädda kakorna i ugnen i 25­-35 minuter tills de fått fin gyllene färg.

Värm under tiden honung och vatten i en liten kastrull. Koka utan lock tills det blir en tjock lag. Smaksätt då med citronsaft.

Lyft över de färdiga bakelserna i en porslinsform, skeda över den tjocka honungssåsen och låt allt kallna helt. Strö över lite hackade pistagenötter.

Inga kommentarer: