06 mars 2007

Grön couscous med halloumi i pitabröd

Den här rätten har fått mig att åtmintonde acceptera en ost här i världen - halloumi. Hipp hurra! Jag har ingen aning om det är någon skillnad på vattenkrasse och vanlig krasse, men allt jag hittade i butiken var just krasse, plain and simple. Och det fungerade utmärkt.

Att byta ut tomaterna mot sparris fungerade finfint för mig, så gillar man varken tomat eller sparris kan man säkerligen hitta på någon annan favvogrönsak att stoppa in där istället.

Portioner: 4
Tillagningstid: 15-20 min

Ingredienser:

• 2,5 dl cous cous
• 350 ml grönsaksbuljong
• 60 g hackad vattenkrasse/krasse
• 1/2 tärnad gurka
• En handfull färsk mynta
• 4 tomater eller några stjälkar sparris
• 240 g halloumiost
• 2 msk mjöl
• Svartpeppar
• 4 stora pitabrod
• Grönsallad
Dressing:
• Juice av en halv citron
• 3 msk olivvolja
• 1 tsk flytande honung
Lägg cous cous i en kastrull och häll över grönsaksbuljongen. Rör om och täck över. Koka upp och drag sedan åt sidan, låt stå i 10 minuter. Rör sedan om cous cousen tills den är fluffig.

Hacka vattenkrasse, gurka, tomater/sparris, samt mynta och blanda ihop detta med cous cousen. Krydda med svartpeppar. Blanda till dressingen, häll den över alltsammans och rör om.

Blanda mjölet med svartpeppar i en skål eller på ett fat. Skiva halloumiosten och doppa den i mjölblandningen. Hetta upp olivolja och stek halloumin cirka 1 minut per sida, eller tills den får fin färg.

Hacka grönsalladen. Rosta pitabrödet eller värm det i micron cirka 20 sekunder, öppna upp det och fyll med halloumi, couscous och sallad.

2 kommentarer:

Mård sa...

Halloumi är så galet gott. Jag har dock aldrig panerat den i mjöl tidigare. Brukar bara lägga skivad halloumi i het stekpanna (osten är så fet i sig själv så det behövs inget stekfett) och låta den bli gyldene och snigg. Hur blir ytan med mjöl- och pepparpanerad ost?

Anna Nio sa...

Jag vet inte hur den är utan mjölet, haha. :D Det blir lite som en panering på ytan, lite krispigt sådär. Väldigt gott, try it. :)