Tomatsås (med varianter)
Portioner: 4
Tillagningstid: 30-40 minuter
- 1 stor gul eller röd lök
- 600g krossade tomater
- salt (gärna örtsalt)
- peppar
- basilika (gärna färsk)
- oregano
- 4 vitlöksklyftor
- 4 piri piri (gärna färsk)
- 300g Quorn eller köttfärs
- 1/2 tsk natriumglutamat
- 1 msk honung
- 2 msk balsam eller äppelcidervinäger (balsam för en mustigare smak, äppelcider för en friskare smak)
- 1 msk soja (för en mörkare och mustigare sås)
- 2 msk ketchup eller tomatpuré
- 1 buljongtärning
Är man väldigt äventyrslysten så går det även bra att ha i andra grönsaker, såsom champinjoner, men det kan lätt bli lite för plottrigt av det. Lägger man till bönor av valfritt slag samt lite paprika så blir det plötsligt en chili.
Börja med att steka all lök samt eventuell färsk piri piri (eller annan chili) länge på låg värme. Använder du Quorn eller köttfärs så kan du lägga i den efter ca 10 minuter. När det inte längre ryker ofantligt om pannan, alternativt när det börjar bli besvärligt att röra hela tiden för att det inte skall brännas vid, så är det färdigstekt. Det bör ta ca 20 min.
Nu är det dags att börja koka pasta, om det skall göras!
Häll därefter i alla krossade tomater samt kryddor och buljong efter smak. Eventuell torkad piri piri skall inte i förrän nu. Mortla alla kryddor för ökad effekt.
Var försiktig med honung/socker och vinäger, de tar ut varandra i viss mån, men till slut blir det bara sötsur sås av det.
När pastan är klar eller när såsen har kokat i 10-20 minuter (det blir ofta godare av att koka längre) så är det färdigt.
3 kommentarer:
Åh, trapanese, ye olde pal! Låter kalasgott med alla varianter, tur att min mat snart är klar annars hade jag nog fått en cravingsblackout just about now. :D
Förresten, hur hade ni gjort quornbitarna som vi åt när jag var uppe sist? Det var grillade mackor med valfritt innehåll det bjöds på, och quornet var väldigt gott kryddat minns jag. :)
Vad kul :)
Jag tar och skriver ett recept för quornbitarna!
Hurra! :D
Skicka en kommentar