10 februari 2007

Rödbetssoppa

Hey ho, mitt premiärinlägg här på Yam Yam. Mången timme har ägnats åt att fundera på med vilket recept jungfrudomen ska åtgärdas och jag har slutligen kommit fram till att mina rotfrukter står mig närmast. Således bär jag på mina rentvättade armar, här fram till er receptet på den godaste rödbetssoppan ever tasted in man mouth. Billig, nyttig och vegansk; tre önskningar på en gång.

Rödbetssoppan above all rödbetssoppor
4 port

• lite olja
• 1 gul lök
• 3-4 vitlöksklyftor
• ca 0,5 kg rödbetor
• 2 morötter
• 3-4 potatisar
• 1-1,5 l vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 1 grönt äpple
• 0,5 dl rödvinsvinäger (fungerar säkerligen ypperligt med annan god vinäger, såsom balsamvinäger) alternativt apelsinjuice (vilket ger en markant och mycket god apelsinsmak)
• salt och vitpeppar efter smak
Hacka löken och fräs den mjuk med de pressade vitlöksklyftorna i olja i en stor gryta.
Skala potatis, morötter och rödbetor, och dela dem i mindre bitar. Lägg ner bitarna i grytan och fräs lite lätt. Häll i kokande vatten samt buljongtärningar och vinäger. Kärna ur och skär äpplet i bitar, vilka även de går samma öde till mötes (id est kokande soppans död). Låt allt koka tills potatisen är mjuk. Tar i runda slängar 20 min. Mixa soppan slät. Salta och peppra.

Lyxtips: Jag har alltid en klick turkisk yoghurt i varje tallrik vid servering. Denna yoghurt blir sjukt god om man mosar ned lite fetaost eller getost innan den klickas i soppan.

2 kommentarer:

Dallerberg sa...

Ja hurra! Jag har länge funderat på att försöka mig på en rödbetssoppa eftersom jag ÄLSKAR det, men alla recept jag hittat har verkat helt sjukt komplicerade. Den här ser ju inte ut att vara allt för svår att få till :)

Mård sa...

Den är svinenkel, och hur god som helst. Går elit att frysa i plastpåsar eller burkar om man inte får i sig fyra stora portioner på rak arm. Allt man behöver klara är att skala, skära, koka och mixa.