10 februari 2007

Jordärtskocksoppa

Snitsigare recept finns för jordärtskockssoppa med vitt vin, kantareller och allsköns delikatesser, men detta är en billig, snabb vardagsvariant som är oerhört god.

Jordärtskockssoppa
4 port

• lite olja
• 1 gul lök, alternativt 4 schalottenlökar
• 0,4-0,5 kg jordärtskockor
• 4 potatisar (med fördel mjölig för att undvika klistrig kompetens)
• 8 dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 0,5 dl vitvinsvinäger, alternativt äppelcidervinäger för en något friskare smak, ta då lite mindre mängd
• 2,5 dl matlagningsgrädde (gärna vegansk - iMat är min favorit)
• salt, vitpeppar och ev timjan efter smak
• 1 grönt äpple
• ev lite champinjoner eller annan svamp
Fräs löken i olja i en gryta. Skala kockorna, skär dem i lite mindre bitar, men spara 2-3 kockor hela. De ska användas senare. Skala potatisen och skär i bitar. Häll potatis och de delade kockorna i grytan och fräs dem någon minut. Häll på kokande vatten samt buljongtärningar och vinäger. Koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min. Mixa soppan slät och häll i grädden. Salta och peppra. Låt puttra några minuter. Tärna under tiden de kvarvarande, skalade kockorna samt äpplet och tillsätt dem i soppan. De ska bara koka med i någon minut. Har man några champinjoner eller andra svampar hemma är de goda att skiva, fräsa och lägga i tallrikarna vid servering.

Inga kommentarer: