11 februari 2007

Hummus

Detta ser ut att bli en matblogg med övervägande vegetariska/veganska recept så för att inte avvika för mycket, så här i början, tänkte jag tillhandahålla receptet på mitt elitsmörgåspålägg som alltid finns i kylen. From this very moment vill jag att samtliga inser hur enkelt och gott det är med hemlagad hummus, samt hur fort det går att tillaga. Således hoppas jag att ingen går på niten att köpa färdiglagad hummus någonsin igen. Så ovärt.

Hummus

• 1 burk kikärtor (det fungerar med hemkokta också, men de burkade ger en krämigare konsistens därför använder jag dem till hummus)
• 1-2 vitlöksklyfta (börja med en)
• ca 2-3 msk olivolja
• 2-3 msk tahini (olika sorters tahini ger väldigt olika smak, dosera efter smak sålunda)
• pressad citron efter smak (jag använder citronsaft ur den där gula flaskan som ser ut som en citron om jag inte har färska citroner hemma)
• salt, spiskummin (ganska mycket) och cayennepeppar eller chilipeppar; allt efter smak
Häll allt i en burk. Plocka fram din snitsigt behändiga stavmixer. Kör tills allt är som en tjock, jämn smet. Smaka av medan du kryddar. Håller minst en vecka i tät burk i kylen. Blir kungligt gott på grovt bröd ensamt, eller med avokado, tomat, gurka och lite smulad fårost. Ryktet säger att hummus är ljuvligt till grillat kött och det kanske stämmer (arånå, jag har varken balkong, grill eller dållars till kött att grilla).

3 kommentarer:

Anna Nio sa...

Jag tycker det är väldigt trevligt och kul att det är så mycket vegorecept, men man får såklart lägga in kötträtter om man vill. De flesta huvudingredienserna (köttsorter? vad ska man kalla det?) i sådana rätter går ju dessutom utmärkt att ersätta med quorn för vegetarianer. :)

Roligt att det är så mycket aktivitet här över huvud taget, fortsätt posta på, gott folk! :D

slangily sa...

jag brukar alltid ha tahini i också, sesampasta, finns i de flesta turkaffärerna. Men man får inte ha för mkt för då blir det beskt!

Mård sa...

anna: Bra att veta. Köttrecept is yet to come...

slangily: Du har helt rätt, tahini föll bort ur ingredienslistan ovan. Nu är det fixat. Tycker man förresten att tahini är lite beskt rekommenderar jag Kung Markattas ekologiska tahini. Den är mycket mild i smaken och lite grövre till konsistensen jämfört med de vanligaste tahinisorterna man hittar på orientaffärerna.