17 november 2007

Ugnsgratinerad kyckling med fänkål, citron och ruccola

En bedövande god kycklingrätt som jag serverade med kantarellrisotto och vitt vin (jag minns aldrig namnet på vin, det är en selektiv amnesi som färgar hela mitt vuxna liv). Går säkert ypperligt att äta till annat såsom basmatiris.


• 2 kycklingfiléer
• 1 rödlök
• 1 gul paprika
• 1 fänkål
• 1 halv låda ruccola
• 3-4 vitlöksklyftor
• 1/2 burk ricotta
• 1 citron
• ca 1/5 kruka färsk basilika
• salt
• nymald svartpeppar, rosepeppar och vitpeppar

Skär lök och paprika i stora klyftor. Fräs dem lätt i olja och lägg över i en ugnsform. Dela fänkålen i stora klyftor som läggs i samma form. Bryn kycklingfiléerna i olja tills de får färg och lägg även dem i ugnsformen. Blanda ricotta, sköljd ruccola, basilika, peppar, salt, pressad vitlök och saften samt det yttersta skalet från en citron i en bunke och mixa med stavmixer till en tjusigt ljusgrön röra. Bred röran över kycklingen och grönsakerna. Grädda i ugnen vid 225 grader tills kycklingen är genomstekt, vilket tar olika lång tid beroende på om du har en handikappad ugn (som jag) eller en välfungerande dito.

1 kommentar:

Anonym sa...

varfor inte:)