14 februari 2007

Kryddig müsli

Mig veterligen finns det miljarders recept på müsli, alla ser ungefär likadana ut. Det här är dock den enda jag tycker om, varsamt omarbetad tills fullkomlighet uppnåtts. Då fil är bland det tristaste i livsmedelsväg jag vet strösslar jag oftast kryddmüslin över vaniljglass (helst Sias Glace Bourbón Vanilla) och färska apelsinklyftor. Oslagbart gott och enkelt.

Kryddmüsli

• 3-4 dl havregryn
• 3 dl rågflingor
• 0,5-1 dl hela linfrön
• 0,5-1 dl vetekli (funkar bra med havrekli också)
• 1 dl vetegroddar
• 1 dl hasselnötter (mandel går bra också)
• 0,5 dl kokosflingor
• 1 tsk salt
• kanel, kardemumma och ingefära efter behag
• 0,5 dl flytande honung (gärna med kraftig smak såsom skogshonung)
• 0,5 dl olja
• 1 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser i en långpanna. Blanda honung, vatten och olja i en skål och häll sedan det över müslin. Rör om. Grädda tills müslin blir vackert gyllenbrun, ta ut och rör om då och då. Olika ugnar tar oerhört olika tid på sig. Min miniugn är t ex mer än lovligt långsam. Låt svalna och häll upp i en snigg glasburk med lock.
Min vän E som är en mycket skicklig matlagerska med en faibless för torkad frukt torkade sina egna äppelskivor och blandade i kryddmüslin. Hon rapporterade ett ypperligt resultat.

3 kommentarer:

Karin W. sa...

Tack för det receptet!
Jag har en tid gjort en liknande, mycket uppskattad Müsli bestående av havregryn,rågflingor,solroskärnor,
hasselnötter,vatten,lönnsirap eller ljus sirap,olja,malen kanel och torkade aprikoser. Nästa gång ska jag definitivt prova ditt recept.

Mård sa...

karin: Din müsli låter också god, sirapen borde ge en mildare smak än skogshonung ger. Det man absolut inte får glömma i mitt recept är saltet, liten mängd men ack så mycket det gör för smaken!

Karin W. sa...

Jag lovar. Jag ska komma ihåg saltet. Å andra sidan - jag har skrivit ut receptet och hängt upp det fullt synligt för att inte glömma bort det.