09 februari 2007

Grillade grönsaker med stark grillsås

Portioner: valfritt, beronde på mängden grönsaker, såsen räcker till mycket.
Tillagningstid: 20 minuter.

Grillade grönsaker:
Funkar väl att ta vad man än är sugen på, bara det är en grönsak som pallar att vara i ugnen en stund. Själv gillar jag att använda:

• Majskolvar (behöver inte kokas innan)
• Squash/zucchini i skivor
• Paprikor i skivor
• Hela tomater
Du behöver även:
• Örtsalt
• Peppar
• Olivolja
Stark grillsås:
• 2 röda lökar
• 2 pressade/hackade vitlöksklyftor
• ½ grön jalapeño
• 1 brk krossade tomater
• 2 tsk grön currypasta
• 2 tsk flytande honung
• 1 tsk salt
• 1 grönsaksbuljongtärning

Grönsaker: Sätt ugnen på 220 grader. Skiva grönsakerna grovt och lägg dem i en djup ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja och strö lite örtsalt och peppar på. Låt grilla i cirka 15 minuter, rör om efter halva tiden. Har man möjlighet blir det säkert ännu godare att grilla i utomhusgrill.

Sås: Skala och riv löken grovt på rivjärnet. Kärna ur jalapeñon och finhacka den. Häll upp de krossade tomaterna i en kastrull och smula i grönsaksbuljongtärningen, samt tillsätt resterande ingredienser. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Servera såsen ljummen till de grillade/ugnsgrillade grönsakerna. Ät gärna bröd till och se till att ha papper och vatten tillgängligt. Starkt, men på ett bra sätt!

Inga kommentarer: