Nyttig ugnspannkaka
Ett annorlunda recept på ungspannkaka, garanterat nyttigt men ändå väldigt gott. Funkar bra att äta med lite rårörssocker till, eller äppelmos eller sylt ifall man vill. Dock är den smakrik i sig själv, så någon tillförsel av bärsmak är egentligen inte helt nödvändig. Jag har lekt med tanken att tillsätta frusna bär för att få till exempel blåbärspannkaka någon gång också, tror det kan bli väldigt gott.
Portioner: 4-5
Tillagningstid: 1 h 15 minuter.
• 8 dl sojamjölk/mjölkVispa samman alla ingredienser till en smet och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Ugnsstek sedan pannkakan i en djup plåt som är smord med rapsolja i mitten av ugnen, på 225 grader i 25-30 minuter.
• 3 dl dinkelsikt/1 dl grahamsmjöl + 2 dl vetemjöl
• 3 dl dinkelmjöl
• 2 tsk bakpulver
• ½ dl Oatly Imat/Soyghurt/Kesella
• 4 msk hackade pistagenötter/valnötter/hasselnötter
• 6 ägg
• 2 msk honung
• 1 nypa salt
• 2 vaniljstänger (de svarta fröna)/2-3 msk vaniljsocker
• 1 dl krossade linfrön
• 2 msk psylliumfrön
Beroende på hur stor form man har kan det vara nödvändigt att anpassa mängderna i ingredienserna efter detta. Min form är av lasagne-size ungefär, cirka 25 x 30 centimeter stor.
Fotnot: Det fungerar utmärkt att använda sojamjölk, men min erfarenhet av havremjölk i pannkakssmet är däremot dålig. Stick to sojamjölken, eller använd vanlig dito istället.
Jag använder vaniljsocker istället för vaniljstänger, helt enkelt för att det är mycket billigare. Det blir lika gott ändå men är inte fullt lika bra (mer processat).
5 kommentarer:
Lät som en god variant till den vanliga ugnspannkakan. Som i ärlighetens namn kan bli lite småtråkig.. Skall testas!
Tala gärna om vad du tyckte sen! Det är ett funnet recept som jag modifierat lite, så det är inte min skapelse i grunden direkt. :)
Du fick stil på den tillslut, alltså?
Jag har nog aldrig gjort ugnspannkaka själv, även om det brukar vara gott när man blir bjuden på det. Jag ska prova det här receptet, fast med mjölk, och rapportera resultatet!
Yes, det blir himla gott till slut. Smakar ju inte alls som klassisk pannkaka gör förstås, men gott är det. :) Blir säkert prima med vanlig mjölk också, hoppas ni gillar den. :)
Detta är en väldigt trevlig (och annorlunda) variant på ugnspannkaka. Jag har gjort den flera gånger och varierat receptet lite varje gång. Lite cashewkärnor här, lite morötter där... Blir alltid lika gott! :D
Skicka en kommentar