12 mars 2007

Rökig hummus med kidneybönor

Det här är en ganska kryddstark variant av hummus som passar ypperligt i grillade smörgåsar eller som tillbehör till exempelvis grillade grönsaker. Kidneybönorna ger en lite krämigare, fastare konsistens. Detta gör att man även kan lyxa till det lite och forma biffar som man steker i lite olja, något som i min erfarenhet brukar vara svårt med bara kikärter, trots tillsatser av mjöl, ströbröd och liknande.

Ingredienser:

  • 2 dl kikärter
  • 2 dl kidneybönor
  • 2-3 msk citronsaft
  • 1 tsk röd currypasta (jag använde den från Mae Ploy, styrkan kan variera så smaka av och börja försiktigt)
  • 1/2 monovitlök eller ca 3 vanliga klyftor
  • 3/4 dl filmjölk eller yoghurt, det går säkerligen bra även med mjölkfria alternativ
  • Rökig barbecuesås (exempelvis Kavli amerikansk BBQ-dressing)
  • Oregano
  • Gumbokrydda, chiligrillkrydda eller liknande


Häll allt i en bytta och mixa tills det blir en ganska slät smet. Konsistensen kan regleras med hjälp av filmjölken. Vill man göra biffar så ska man vara lite restriktiv med det sistnämnda, eftersom smeten inte innehåller något som stelnar av värme så är det bra om den är relativt fast. Skeda sedan upp en rågad matsked smet, forma den med händerna till en biff och stek i lite olja

2 kommentarer:

Anna Nio sa...

Håller helt med om att kikärter och biffar rimmar illa. ;)

Emelie sa...

Ja, det går ju, men inte så bra, och hu, vilket projekt. Det här receptet är mycket mer medgörligt! :)