17 februari 2007

"Nyttig" Morotskaka

En mkt god morotskaka med knappt något fett alls! Däremot en del socker så tro inte att ni kan äta den till middag varje dag bara för det :D
Man blir ohyggligt mätt av den, jag tror det är grahamsmjölet som ställer till det, så tänk på det att den passar bättre till eftermiddagsfikat än efter maten. Nu har jag ändå lablat den som efterrätt för det är ju det det är egentligen men, ja.. :)

8 portioner

Ingredienser:

Smet:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 3,5 dl socker
  • 0,6 l rivna morötter
  • 5 ägg
  • 0,5 tsk kryddnejlika, malen
  • 2 tsk kanel, malen
  • 2 tsk bakpulver
  • En halv citron
  • 2 dl mager kesella
Glasyr:
  • 150 g philadelphia light
  • 1,5 dl florsocker
  • rivet citronskal från 1 citron
  • 1 tsk citronsaft
Tillagning:
  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vete och grahamsmjöl med strösocker, bakpulver, kanel och malen kryddnejlika.
  2. Riv citronskal och morötter, pressa citronen.
  3. Vispa upp äggen och rör ner rivet citronskal, citronsaft, morötter samt kesella.
  4. Rör sedan i blandningen med de torra ingredienserna.
  5. Häll smeten i en smord och bröad 2-litersform och grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Prova med sticka, när stickan är torr är kakan klar.
  6. Mosa osten tillsammans med rivet citronskal, florsocker samt en tsk citronsaft. Bred på den avsvalnade kakan.

1 kommentar:

Anna Nio sa...

Ett bra tips om man vill ha mindre socker är att blanda philadelphiaosten med honung istället (3 msk/½ förp eller ½ dl/förp), blir jättegott. :)