07 juni 2007

Vegomoussaka

Supergod vegomoussaka! Tar sin lilla tid, men är väl värd den. Egentligen ska väl moussaka göras med aubergin som "bas", men eftersom jag inte bara ogillar utan även aktivt baktalar och föraktar auberginer, så tog jag squash istället. Funkade finfint, squashen är en pålitlig grönsak.

Tillagningstid:
1 h
Portioner: 4-5

Bas

• 2 squash/auberginer
• olivolja
Fyllning
• 2 röda lökar
• 2 paprikor
• 4 vitlöksklyftor/1 hel "enklyftsvitlök"
• 1 brk/frp krossade tomater (gärna med örtsmak)
• 1 tsk sambal oelek
• 1 dl vatten
• 3 msk tomatpuré
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 nypa färsk timjan
• 1 nypa färsk basilika
• 300 g vegofärs
• 1/2 dl kesella/sojayoghurt
• 1/2 dl parmesan
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva lök, paprika och vitlök i tunna skivor. Rör ned sambal oeleken i tomatkrosset, och häll över i en kastrull. Lägg även i lök- och paprikaskivorna och häll på vatten, tomatpuré, de färska kryddorna, samt smula i buljongtärningen. Salta och peppra efter smak. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 20 minuter. Tillsätt sedan quornfärsen och låt koka ytterligare fem minuter. Rör sist ner kesella/sojayoghurt, och fyllningen är klar.

Skiva squashen i en centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnssäker form med oljan. Stek skivorna hastigt så att de tar färg i en het panna (runt 30 sekunder per sida). Lägg dem sedan i ugnsformen och lägg över fyllningen. Strö över parmesanosten och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med en sallad.