19 februari 2007

Crêpes med kryddgrönt

Väldigt goda crêpes som går att göra helt mjölkfria. Misstänker dock att en hel del smak tyvärr går förlorad då, eftersom varken tofun eller havregrädden har någon direkt smak. Själv har jag bara provat den mjölkfria varianten och är nöjd med den. Det smakar tillräckligt gott av örterna och pannkakorna ändå!

Portioner: 4
Tillagningstid: 30 min

Crêpes:

• 1 dl grahamsmjöl
• 1 1/2 dl vetemjöl
• 1/2 tsk salt
• 6 dl mjölk/sojamjölk
• 3 ägg
• margarin eller smör att steka i
Fyllning:
• 1 dl hackad persilja
• 1 dl hackad dill
• 1 dl hackad gräslök
• 250 g keso/hackad neutral tofu
• 1 1/2 dl gräddfil/Oatly Imat
• 1 msk tomatpuré
• 1-2 msk riven pepparrot
• örtsalt
Tillagning, crêpes:
Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Stek dem i smöret. Tänk på att crêpsen är godast om de är riktigt tunna, så ta inte för mycket smet per pannkaka.

Tillagning, fyllning:
Hacka kryddörterna och blanda med resten av ingredienserna. Använder du tofu istället för keso: hacka lite mer än 2/3 av tofun (Kung Markattas säljs i 300 gramsförpackningar) till små bitar och blanda ihop alla ingredienser som vanligt. Fördela 3-4 msk fyllning på varje pannkaka och rulla ihop dem.

Sökfunktion

Hej hå, jag har snubblat över en sökfunktion som jag grejat lite med och lagt in i högerkolumnen här. Konstigt nog så fungerar den finfint på allt som är äldre än ungefär då jag la in den, men nyare poster hittar den inte. Jag har noll och nada aning om vad detta kan bero på. Någon tekniskt kunnigare än mig som kan tänka sig att försöka fixa den kanske?

17 februari 2007

"Nyttig" Morotskaka

En mkt god morotskaka med knappt något fett alls! Däremot en del socker så tro inte att ni kan äta den till middag varje dag bara för det :D
Man blir ohyggligt mätt av den, jag tror det är grahamsmjölet som ställer till det, så tänk på det att den passar bättre till eftermiddagsfikat än efter maten. Nu har jag ändå lablat den som efterrätt för det är ju det det är egentligen men, ja.. :)

8 portioner

Ingredienser:

Smet:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 3,5 dl socker
  • 0,6 l rivna morötter
  • 5 ägg
  • 0,5 tsk kryddnejlika, malen
  • 2 tsk kanel, malen
  • 2 tsk bakpulver
  • En halv citron
  • 2 dl mager kesella
Glasyr:
  • 150 g philadelphia light
  • 1,5 dl florsocker
  • rivet citronskal från 1 citron
  • 1 tsk citronsaft
Tillagning:
  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vete och grahamsmjöl med strösocker, bakpulver, kanel och malen kryddnejlika.
  2. Riv citronskal och morötter, pressa citronen.
  3. Vispa upp äggen och rör ner rivet citronskal, citronsaft, morötter samt kesella.
  4. Rör sedan i blandningen med de torra ingredienserna.
  5. Häll smeten i en smord och bröad 2-litersform och grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Prova med sticka, när stickan är torr är kakan klar.
  6. Mosa osten tillsammans med rivet citronskal, florsocker samt en tsk citronsaft. Bred på den avsvalnade kakan.

14 februari 2007

Kryddig müsli

Mig veterligen finns det miljarders recept på müsli, alla ser ungefär likadana ut. Det här är dock den enda jag tycker om, varsamt omarbetad tills fullkomlighet uppnåtts. Då fil är bland det tristaste i livsmedelsväg jag vet strösslar jag oftast kryddmüslin över vaniljglass (helst Sias Glace Bourbón Vanilla) och färska apelsinklyftor. Oslagbart gott och enkelt.

Kryddmüsli

• 3-4 dl havregryn
• 3 dl rågflingor
• 0,5-1 dl hela linfrön
• 0,5-1 dl vetekli (funkar bra med havrekli också)
• 1 dl vetegroddar
• 1 dl hasselnötter (mandel går bra också)
• 0,5 dl kokosflingor
• 1 tsk salt
• kanel, kardemumma och ingefära efter behag
• 0,5 dl flytande honung (gärna med kraftig smak såsom skogshonung)
• 0,5 dl olja
• 1 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser i en långpanna. Blanda honung, vatten och olja i en skål och häll sedan det över müslin. Rör om. Grädda tills müslin blir vackert gyllenbrun, ta ut och rör om då och då. Olika ugnar tar oerhört olika tid på sig. Min miniugn är t ex mer än lovligt långsam. Låt svalna och häll upp i en snigg glasburk med lock.
Min vän E som är en mycket skicklig matlagerska med en faibless för torkad frukt torkade sina egna äppelskivor och blandade i kryddmüslin. Hon rapporterade ett ypperligt resultat.

13 februari 2007

Smarrig kyckling/quorngryta

En kalassmarrig kycklinggryta som går lika bra att göra med quorn (och är till och med enklare då). Vill man inte använda fisksås kan man nog prova med salt istället. Fisksås luktar illa som fan, men är väldigt gott att ha i maten, I promise. Dessutom är det mycket bättre för kroppen än rent salt.

Tillagningstid: 15-20 minuter.
Portioner: 4.

• 1 zucchini
• 1 morot
• 1 purjolök
• 1 paprika
• 2 tsk röd currypasta
• 1 burk kokosmjölk
• 2 msk grönsaksfond
• 2 msk fisksås
• 2 kycklingfiléer/1 påse tinade quornbitar
• Olja att steka i
Eventuellt:
• 2 dl vatten
• gräslök
Quorn: Skär zucchinin och morot i bitar, finhacka purjolök. Kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp wokpannan och fräs grönsakerna lätt. Rör i currypastan, kokosmjölken samt fonden. Sjud ca 5 minuter. Tillsätt sedan fisksås och de delade quornbitarna, eventuellt vatten om det ser torrt ut. Låt allt bli varmt, sen är det klart. Garnera med gräslök om du vill. Servera valfritt till, couscous, ris eller bulgur.

Kyckling: Skär kycklingen i bitar och stek dem gyllenbruna, ställ dem åt sidan och följ sedan instruktionerna för quornreceptet.

Lasagne



En helt vanlig lasagne som jag bara modifierat lite!

Ingredienser:

• Broccoli
• Spenat
• Squash
• Lasagneplattor, gärna fullkorn
• Riven ost
Köttfärssås:
• 500g köttfärs
• ½ röd chili (eller mer om man vill)
• 1 gul lök
• 1 paprika
• 1 burk krossad tomat
• vitlök
• kryddor (valfria)
• ketchup
Ostsås:
• Matlagningsgrädde
• Riven ost
• Dansk fetaost (brukar finnas i tetra, är mjukare i konsistensen än vanlig feta.. och godare!)
• Maizena-redning
• Eventuellt mjölk för att dryga ut
Gör så här:

Gör köttfärssås och ostsås som vanligt. Smula ner fetan i ostsåsen. Ta ganska mycket!
Lägg broccoli, spenat och squash i botten på en form, häll på ostsås och köttfärsås. Varva sedan med ostsås/köttfärssås/lasagneplattor som vanligt. Smula i lite mer feta mellan varven och avsluta med riven ost. Ställ i ugnen i ca 30 minuter, tid och ugnsvärme beror på vilka plattor du använder, men runt 200 grader brukar det vara. Servera med sallad!

Jag tror det är ganska viktigt att det är rätt sorts feta, det är nämligen den som är hela hemligheten egentligen till varför det blir så gott. Den jag använder finns i tetra och har en röd kossa på paketet. Jag tror det viktigaste är att den är dansk!

12 februari 2007

Mårds tonfiskgryta

Det här är mitt värdaste tips på hur man gör burktonfisk god, vilket som ni alla vet inte är enkelt. Missförstå mig rätt nu, tonfisk på burk är inte alls äckligt. Det smakar alltid bara, eh, likadant. Ingredienslistan kan låta lite absurd men jag lovar, den här tonfiskgrytan blir lovely. Varje gång.

Mårds tonfiskgryta
4 port

• lite olja
• 0,5 purjolök (alternativt 1 stor gul lök)
• ca 1 tsk curry (mängd efter behag)
• 2 vitlöksklyftor
• 1 paprika
• 1 äpple (helst grönt, jag skalar aldrig äpplen i mat, smaken blir starkare då)
• majs efter behag
• 2 burkar tonfisk (akta delfinerna)
• 1 burk crème fraîche el dyl med valfri fetthalt
• 0,5-1 dl sweet chilli sauce
• 0,5 dl hackad saltgurka
• salt, peppar, ev gurkmeja för snitsigare färg
Hetta upp oljan i lämplig gryta/traktörpanna. Fräs curryn i oljan (bränn den ej). Hacka lök, paprika och äpple och fräs lätt tillsammans med majsen och de pressade vitlöksklyftorna. Rätten ska gå fort att göra och grönsakerna ska vara lite krispiga. Häll i övriga ingredienser. Låt puttra ihop snabbt. Krydda efter smak. Servera till ris, quinoa, bulgur eller kokt matvete.

11 februari 2007

Hummus

Detta ser ut att bli en matblogg med övervägande vegetariska/veganska recept så för att inte avvika för mycket, så här i början, tänkte jag tillhandahålla receptet på mitt elitsmörgåspålägg som alltid finns i kylen. From this very moment vill jag att samtliga inser hur enkelt och gott det är med hemlagad hummus, samt hur fort det går att tillaga. Således hoppas jag att ingen går på niten att köpa färdiglagad hummus någonsin igen. Så ovärt.

Hummus

• 1 burk kikärtor (det fungerar med hemkokta också, men de burkade ger en krämigare konsistens därför använder jag dem till hummus)
• 1-2 vitlöksklyfta (börja med en)
• ca 2-3 msk olivolja
• 2-3 msk tahini (olika sorters tahini ger väldigt olika smak, dosera efter smak sålunda)
• pressad citron efter smak (jag använder citronsaft ur den där gula flaskan som ser ut som en citron om jag inte har färska citroner hemma)
• salt, spiskummin (ganska mycket) och cayennepeppar eller chilipeppar; allt efter smak
Häll allt i en burk. Plocka fram din snitsigt behändiga stavmixer. Kör tills allt är som en tjock, jämn smet. Smaka av medan du kryddar. Håller minst en vecka i tät burk i kylen. Blir kungligt gott på grovt bröd ensamt, eller med avokado, tomat, gurka och lite smulad fårost. Ryktet säger att hummus är ljuvligt till grillat kött och det kanske stämmer (arånå, jag har varken balkong, grill eller dållars till kött att grilla).

Tips: sojamjölk

Ett bra tips om man lagar mat med sojamjölk är att göra egen, av sojamjöl och vatten. På så vis kan man alltid ha det hemma utan att det är i "färdig" form som riskerar att bli dåligt, plus att det blir bra mycket billigare att blanda ihop det själv.

Ta 1,5 msk sojamjöl till 1 dl vatten, eller 2 dl mjöl till 1 l vatten. Bara att blanda ned mjölet med övriga torra ingredienser och sedan hälla på vattnet. Lätt som en plätt. 6 msk mjöl är för övrigt lika mycket som 1 dl, vilket kan förenkla räkningen något.

Observera att om man ska dricka sojamjölken behöver man koka ihop mjölet och vattnet dock!

Nyttig ugnspannkaka

Ett annorlunda recept på ungspannkaka, garanterat nyttigt men ändå väldigt gott. Funkar bra att äta med lite rårörssocker till, eller äppelmos eller sylt ifall man vill. Dock är den smakrik i sig själv, så någon tillförsel av bärsmak är egentligen inte helt nödvändig. Jag har lekt med tanken att tillsätta frusna bär för att få till exempel blåbärspannkaka någon gång också, tror det kan bli väldigt gott.

Portioner: 4-5
Tillagningstid: 1 h 15 minuter.

• 8 dl sojamjölk/mjölk
• 3 dl dinkelsikt/1 dl grahamsmjöl + 2 dl vetemjöl
• 3 dl dinkelmjöl
• 2 tsk bakpulver
• ½ dl Oatly Imat/Soyghurt/Kesella
• 4 msk hackade pistagenötter/valnötter/hasselnötter
• 6 ägg
• 2 msk honung
• 1 nypa salt
• 2 vaniljstänger (de svarta fröna)/2-3 msk vaniljsocker
• 1 dl krossade linfrön
• 2 msk psylliumfrön
Vispa samman alla ingredienser till en smet och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Ugnsstek sedan pannkakan i en djup plåt som är smord med rapsolja i mitten av ugnen, på 225 grader i 25-30 minuter.

Beroende på hur stor form man har kan det vara nödvändigt att anpassa mängderna i ingredienserna efter detta. Min form är av lasagne-size ungefär, cirka 25 x 30 centimeter stor.

Fotnot: Det fungerar utmärkt att använda sojamjölk, men min erfarenhet av havremjölk i pannkakssmet är däremot dålig. Stick to sojamjölken, eller använd vanlig dito istället.
Jag använder vaniljsocker istället för vaniljstänger, helt enkelt för att det är mycket billigare. Det blir lika gott ändå men är inte fullt lika bra (mer processat).

Sparris och mozzarella

Det här receptet har jag inte provat men jag ska göra det omgående för det verkar skitgott och jag älskar mozzarella!

Ingredienser:

• 1 knippe sparris
• 1 skivad mozzarella
• 1 dl kokta mungbönor
• ½ skivad rödlök
• ½ hackad paprika
• 2 msk rostade och saltade sojabönor
• ½ pressad citron
• 4 msk olivolja
• Salt och peppar
Gör så här:

Börja med att fräsa upp lök och paprika i olja. Pressa över citron och smaka av med salt och peppar. Blanda ner mungbönor och ta sedan av stekpannan från spisen. Koka sparrisen i ca 1 minut (lägg ner sparrisen när vattnet kokar).
Lägg upp sparrisen på ett fat, lägg sedan på mozzarellan och avsluta med mungbönorna. Garnera med rostade och saltade sojabönor.

10 februari 2007

Jordärtskocksoppa

Snitsigare recept finns för jordärtskockssoppa med vitt vin, kantareller och allsköns delikatesser, men detta är en billig, snabb vardagsvariant som är oerhört god.

Jordärtskockssoppa
4 port

• lite olja
• 1 gul lök, alternativt 4 schalottenlökar
• 0,4-0,5 kg jordärtskockor
• 4 potatisar (med fördel mjölig för att undvika klistrig kompetens)
• 8 dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 0,5 dl vitvinsvinäger, alternativt äppelcidervinäger för en något friskare smak, ta då lite mindre mängd
• 2,5 dl matlagningsgrädde (gärna vegansk - iMat är min favorit)
• salt, vitpeppar och ev timjan efter smak
• 1 grönt äpple
• ev lite champinjoner eller annan svamp
Fräs löken i olja i en gryta. Skala kockorna, skär dem i lite mindre bitar, men spara 2-3 kockor hela. De ska användas senare. Skala potatisen och skär i bitar. Häll potatis och de delade kockorna i grytan och fräs dem någon minut. Häll på kokande vatten samt buljongtärningar och vinäger. Koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min. Mixa soppan slät och häll i grädden. Salta och peppra. Låt puttra några minuter. Tärna under tiden de kvarvarande, skalade kockorna samt äpplet och tillsätt dem i soppan. De ska bara koka med i någon minut. Har man några champinjoner eller andra svampar hemma är de goda att skiva, fräsa och lägga i tallrikarna vid servering.

Rödbetssoppa

Hey ho, mitt premiärinlägg här på Yam Yam. Mången timme har ägnats åt att fundera på med vilket recept jungfrudomen ska åtgärdas och jag har slutligen kommit fram till att mina rotfrukter står mig närmast. Således bär jag på mina rentvättade armar, här fram till er receptet på den godaste rödbetssoppan ever tasted in man mouth. Billig, nyttig och vegansk; tre önskningar på en gång.

Rödbetssoppan above all rödbetssoppor
4 port

• lite olja
• 1 gul lök
• 3-4 vitlöksklyftor
• ca 0,5 kg rödbetor
• 2 morötter
• 3-4 potatisar
• 1-1,5 l vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 1 grönt äpple
• 0,5 dl rödvinsvinäger (fungerar säkerligen ypperligt med annan god vinäger, såsom balsamvinäger) alternativt apelsinjuice (vilket ger en markant och mycket god apelsinsmak)
• salt och vitpeppar efter smak
Hacka löken och fräs den mjuk med de pressade vitlöksklyftorna i olja i en stor gryta.
Skala potatis, morötter och rödbetor, och dela dem i mindre bitar. Lägg ner bitarna i grytan och fräs lite lätt. Häll i kokande vatten samt buljongtärningar och vinäger. Kärna ur och skär äpplet i bitar, vilka även de går samma öde till mötes (id est kokande soppans död). Låt allt koka tills potatisen är mjuk. Tar i runda slängar 20 min. Mixa soppan slät. Salta och peppra.

Lyxtips: Jag har alltid en klick turkisk yoghurt i varje tallrik vid servering. Denna yoghurt blir sjukt god om man mosar ned lite fetaost eller getost innan den klickas i soppan.

Fillimpa

Fillimpa

• 1 Liter filmjölk
• 3,75 dl vetemjöl
• 2 dl grovt rågmjöl
• 1,25 dl grahamsmjöl
• 2,25 dl rågkross
• 1 dl vetekli
• 2,25 cl bikarbonat
• 2,25 cl brödkryddor
• 2 dl sirap (men det blir nästan för sött så jag tog bara 1 dl, och enligt mamma kan man byta ut den mot flytande honung också)
Blanda alltihop ordentligt i en stor bunke, det ska alltså bli som en smet, och häll upp det i två smorda avlånga brödformar. Sätt det i ugnen på 170 grader i ca 1,5 timme. Låt brödet svalna helt och hållet innan du skivar upp det och förvara det i plastpåse.

Jag lät brödet vara inne längre än 1,5 timme för jag tyckte det blev lite kladdigt inuti annars. Men det beror ju på hur varm ugn man har. Gott som fan är det iaf!!

09 februari 2007

Frasiga grahamsbullar med solrosfrön

Det här är mitt absoluta favoritbröd just nu, otroligt gott. Observera att det är väldigt viktigt att frysa in allt man inte äter upp direkt när brödet svalnat, det blir annars torrt MYCKET fort! Men lyckligtvis är det mycket smidigt och enkelt att kunna ta fram så många frallor man vill ur frysen, tinar på 1-2 minuter på full effekt i micron. Jag äter dem bara med smör som smälter lite lagom när de är lite varma, men de är goda även med pålägg.

Portioner: -
Tillagningstid: 2 h.

• 50 g jäst
• 7 1/2 dl ljummet vatten
• Knappt 1 msk salt (gärna örtsalt)
• 1-2 msk honung (gärna flytande)
• 1-2 msk rapsolja (går bra utan, men blir bättre med)
• 2 dl grahamsmjöl
• Ca 15-16 dl vetemjöl + gott om mjöl till att knåda
• 1 dl solrosfrön
Vill man kan man även tillsätta något annat, som russin eller hackade nötter till exempel. Själv gillar jag dem som de är så mycket att jag inte provat någon annan variant.

Smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av vattnet, oljan, solrosfrön och mjölet. Arbeta samman degen ordentligt med en trägaffel/-sked.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda klart (cirka 5 minuter). Degen är ganska kletig så pass upp så den inte fastnar på bakbordet, se till att ha ordentligt med mjöl tillgängligt, och ha mjöl under degen i synnerhet. Baka ut till runda bullar, tänk på att de ska jäsa igen så gör dem inte för stora.

Jäs på bakplåtspapper på plåt under bakduk i 30 min. Går även utan bakplåtspapper men då tenderar de att fastna ganska ordentligt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, 225 grader. Låt svalna på galler och frys in så snart de svalnat.

Grillade grönsaker med stark grillsås

Portioner: valfritt, beronde på mängden grönsaker, såsen räcker till mycket.
Tillagningstid: 20 minuter.

Grillade grönsaker:
Funkar väl att ta vad man än är sugen på, bara det är en grönsak som pallar att vara i ugnen en stund. Själv gillar jag att använda:

• Majskolvar (behöver inte kokas innan)
• Squash/zucchini i skivor
• Paprikor i skivor
• Hela tomater
Du behöver även:
• Örtsalt
• Peppar
• Olivolja
Stark grillsås:
• 2 röda lökar
• 2 pressade/hackade vitlöksklyftor
• ½ grön jalapeño
• 1 brk krossade tomater
• 2 tsk grön currypasta
• 2 tsk flytande honung
• 1 tsk salt
• 1 grönsaksbuljongtärning

Grönsaker: Sätt ugnen på 220 grader. Skiva grönsakerna grovt och lägg dem i en djup ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja och strö lite örtsalt och peppar på. Låt grilla i cirka 15 minuter, rör om efter halva tiden. Har man möjlighet blir det säkert ännu godare att grilla i utomhusgrill.

Sås: Skala och riv löken grovt på rivjärnet. Kärna ur jalapeñon och finhacka den. Häll upp de krossade tomaterna i en kastrull och smula i grönsaksbuljongtärningen, samt tillsätt resterande ingredienser. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Servera såsen ljummen till de grillade/ugnsgrillade grönsakerna. Ät gärna bröd till och se till att ha papper och vatten tillgängligt. Starkt, men på ett bra sätt!

Marinerad Quorn

Det här är inte ett regelrätt recept, utan snarare ett sätt att tillreda en ingrediens som passar i många rätter, exvis wok, curry, grillade smörgåsar, tacos eller fajitas.

Portioner: 4
Tillagningstid: 10-20 minuter

Alla ingredienser är mer eller mindre valfria, tag de av dem som finns hemma och lägg till några fler som verkar goda, dessa är endast sådant som jag brukar tycka om att ha i.

  • 300g Quornfiléer eller Quornbitar
  • 2msk ketchup eller tomatpuré
  • 1msk senap (gärna dijon)
  • 1msk soja
  • 2msk olja (gärna olivolja)
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • chili (gärna färsk piri piri)
  • 2-3 krossade vitlöksklyftor
  • basilika (gärna färsk)
  • oregano
  • 1msk honung eller socker
  • 1-2msk vinäger (balsam för mustig smak, äppelcider för friskare smak)
  • 1msk limesaft
  • 1-2tsk currypasta
  • rökig grillsås eller Liquid Smoke

Lägg allt i en panna och stek på ordentligt. För mer och mustigare smak kan man med fördel blanda ihop allt en dag innan och låta det ligga i kylen i en plastpåse innan man steker det.

Quornfiléer brukar jag tycka om att skära i strimlor innan jag steker dem, speciellt när de skall vara i smörgåsar eller texmex.

Thaicurry

Portioner: 4
Tillagningstid: 20-30 minuter

  • 800g grönsaker, exvis paprika, lök, vattenkastanj, bambuskott, potatis, morot. Använd med fördel färdiga frysta 'wokblandningar'. Fruset är mkt godare än konserverat!
  • 1-2msk currypasta av valfri färg, exvis Mae Ploy
  • 500g kokosmjölk
  • salt
Man kan ersätta currypastan med en mängd kryddor, såsom vitlök, chili och en massa andra som jag inte ens kan namnet på, men varför skulle man vilja det när det blir så gott med färdig currypasta?

Jag rekommenderar även starkt:
  • 1-2tsk natriumglutamat
  • 4-8 limeblad (gärna färska)
  • 2-3 strån citrongräs
  • 3-4 kapslar stjärnanis
  • 5-10 blad basilika (gärna thaibasilika)
  • 1msk limesaft
  • 1-2tsk soja
Känner man sig äventyrlig så kan man även använda sig av:
  • Quornbitar eller köttstrimlor
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 1-3 piri piri (se upp, currypastan är stark redan som den är!)
Börja med att steka grönsaker, currypasta och eventuella Quorn- eller köttbitar. Det är fördelaktigt att steka dem snabbt på hög värme för att få stekyta utan att förlora krispigheten. Ju högre värme och snabbare stekning desto mer 'wokkänsla' blir det.

Så snart grönsakerna har stekyta så tillsätt kokosmjölken och alla övriga kryddor. Låt puttra några minuter så att alla kryddor avger smak, sedan är det färdigt!

Servera gärna med nudlar eller ris, och kom ihåg att de stora kryddorna (stjärnanis, eventuella chilifrukter, citrongräs och limeblad) är normalt att plocka bort från maten vid servering!

Tomatsås (med varianter)

Portioner: 4
Tillagningstid: 30-40 minuter

  • 1 stor gul eller röd lök
  • 600g krossade tomater
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • basilika (gärna färsk)
  • oregano
Dessutom så kan man efter tycke och smak använda (även om det blir väldigt gott även utan):
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 piri piri (gärna färsk)
  • 300g Quorn eller köttfärs
  • 1/2 tsk natriumglutamat
  • 1 msk honung
  • 2 msk balsam eller äppelcidervinäger (balsam för en mustigare smak, äppelcider för en friskare smak)
  • 1 msk soja (för en mörkare och mustigare sås)
  • 2 msk ketchup eller tomatpuré
  • 1 buljongtärning
Om man avhåller sig från vitlöken men använder piri piri så blir det en tomatsås diabolo, om man gör tvärtom så blir det en tomatsås trapanese. Använder man bägge så blir den bara god.

Är man väldigt äventyrslysten så går det även bra att ha i andra grönsaker, såsom champinjoner, men det kan lätt bli lite för plottrigt av det. Lägger man till bönor av valfritt slag samt lite paprika så blir det plötsligt en chili.

Börja med att steka all lök samt eventuell färsk piri piri (eller annan chili) länge på låg värme. Använder du Quorn eller köttfärs så kan du lägga i den efter ca 10 minuter. När det inte längre ryker ofantligt om pannan, alternativt när det börjar bli besvärligt att röra hela tiden för att det inte skall brännas vid, så är det färdigstekt. Det bör ta ca 20 min.

Nu är det dags att börja koka pasta, om det skall göras!

Häll därefter i alla krossade tomater samt kryddor och buljong efter smak. Eventuell torkad piri piri skall inte i förrän nu. Mortla alla kryddor för ökad effekt.

Var försiktig med honung/socker och vinäger, de tar ut varandra i viss mån, men till slut blir det bara sötsur sås av det.

När pastan är klar eller när såsen har kokat i 10-20 minuter (det blir ofta godare av att koka längre) så är det färdigt.

Dhal - Indisk linsgryta

Portioner: 4
Tillagningstid: 20-30 minuter

• 1 ½ msk olja
• 3-4 pressade/hackade vitlöksklyftor
• 2 tsk gurkmeja
• 2 tsk torkad koriander
• 1 tsk chilipulver
• 1 tsk spiskummin
• 2 finhackade gula lökar
• 200 g röda linser
• 7 dl vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 msk tomatpuré
• råsocker
• salt
• peppar
Hetta upp oljan och fräs vitlök och kryddor någon minut. Hacka och tillsätt löken, fräs alltsammans en stund till. Smula ned buljongtärningen och tillsätt linser och vatten. Sjud tills linserna fallit sönder helt (cirka 10-12 minuter). Rör sedan ner tomatpurén, och smaka av med råsocker, salt och peppar. Servera till råris, jasminris, cous cous, bulgur eller matvete.

Koriander, bra för matsmältningen och gott i maten.

Kyckling Teri Yaki

Den här rätten går lika bra att göra med något annat slags kött, och fungerar tveklöst med quorn också. Ät kycklingen till ris, bulgur, cous cous eller liknande, och ha en sallad till. Den enda nackdelen med den här rätten är att den kan kännas lite torr. Man skulle vilja ha någoot saftigare till, men jag har inte kommit på något bra än dock.

Portioner: 3-4
Tillagningstid: 1 h 20 minuter

• 500 g kyckling/2 kycklingfiléer
• 1 nypa havssalt
• 1 tsk röd torkad chili
• 2 msk sesamfrön
• 2 cm riven färsk ingefära/pulvriserad ingefära på burk
Marinad:
• 2 msk rapsolja
• 2 msk soja
• 1 msk pressad limesaft
• 1 tsk svartpeppar
• 1 msk acacia-/flytande honung
• ½ dl ananasjuice/apelsinjuice/vatten
• 1 ½ tsk sambal oelek
Börja med att blanda ihop marinaden. Skär sedan köttet i strimlor och lägg det i marinaden i ca 1 timme i kyl. Hetta upp en teflonpanna och lägg i köttet lite i taget. Stek på ganska stark värme och lägg sedan upp köttet på en tallrik bredvid. Salta, strö över sesamfrön, torkad chili och riven ingefära efter stekningen.

08 februari 2007

Massa god mat!

Här ska det finnas massa god mat längre fram!